Skip to Main Content (Press Enter)
Beyond Zero

Hidrojen Yakıt Hücreli Araçlar

Toyota’nın hidrojen yakıt hücreli araçları, uzun menziller sunuyor ve hızlı yakıt dolumu sağlıyor
Hidrojenle çalışan yakıt hücreli elektrikli araçların (FCEV'lerin), ulaşımın ve daha geniş anlamda ekonominin karbondan arındırılması konusunda benzersiz rolleri bulunuyor. Mirai gibi binek araçlardan kamyonetlere, kamyonlara ve otobüslere kadar birçok karayolu taşımacılığında sıfır emisyon sağlamada çok büyük öneme sahipler.
  • Hidrojen yakıt hücresi teknolojisi ve karbon nötr hedefi

    Toyota, 30 yılı aşkın bir süredir dünya lideri olarak hidrojen yakıt hücresi teknolojisine önemli yatırımlar yapıyor. Hidrojen yakıt hücreli elektrikli araçlar (FCEV'ler), bataryada depolanan elektrikten güç almak yerine, elektriğini bir yakıt hücresi sisteminde hidrojen ve oksijen arasındaki kimyasal reaksiyon yoluyla üretir. Bunun sonucunda su dışında hiçbir emisyon ortaya çıkmıyor. Hidrojen tankının bir hidrojen istasyonunda pompadan doldurulması, beş dakikadan daha kısa sürüyor. Aynı zamanda hidrojen yakıt hücreli araç, konvansiyonel bir araç kadar güvenli, rahat ve keyifli bir sıfır emisyonlu yolculuk sağlıyor.

  • Yeşil hidrojen

    Hidrojen yakıt hücreli araçların büyük bir potansiyeli bulunuyor ve hidrojenin daha geniş çapta kullanımı iki faktöre bağlıdır. Bunlar yenilenebilir enerji ile üretilen yeşil hidrojenin varlığı ve Avrupa çapında hidrojen yakıt ikmal istasyonları ağına sahip bir altyapıdır. Bu kritik faktörler, hidrojenin karbon nötrlüğüne ulaşmak için temel önceliklerden biri olarak tanımlandığı AB Yeşil Anlaşması kapsamında kabul ediliyor. Toyota, tüm hidrojen yakıt hücreli araçları destekleyecek ulusal ve Avrupa hidrojen enerjisi altyapılarının geliştirilmesine yardımcı olmak adına tüm otomobil üreticilerinin, enerji tedarikçilerinin, hükümetlerin ve kamu yetkililerinin koordineli bir şekilde çalışmaları için kararlılıkla işbirlikleri yapıyor.

  • Toyota Mirai

    Toyota hidrojen yakıt hücreli araçları geliştirmeye 1992 yılında başladı. Mirai sedan modelini, 2014 yılında dünya pazarlarına başarılı bir şekilde tanıttık. 2021'de lansmanı yapılan ikinci nesil Mirai ise, hidrojen yakıt hücreli araç teknolojisini bir üst seviyeye taşıyor. Kapsamlı bir şekilde yeniden tasarlanan yakıt hücresi sistemi, daha hafif ve daha güçlü hale getirildi. Akıllı mühendislik çözümleri ve geliştirilmiş aerodinamik verimlilik ile birleştiğinde, saf su dışında hiçbir emisyon olmadan Mirai'nin sürüş menzili yaklaşık 650 km'ye çıkarıldı.

  • Hidrojen yakıt hücresi nasıl çalışır?

    Öncelikle yakıt hücresi, hidrojeni basınçlı bir tanktan alır ve ardından oksijenle birleştirerek bir elektrik motoruna güç sağlamak üzere elektrik üretir. İşlem, membranlarla ayrılmış ince plaka setlerinden oluşan bir PEM (Polimer Elektrolit Membran) yakıt hücresinde gerçekleşir.

İlgili Haberler