Skip to Main Content (Press Enter)
Ne aramıştınız?
Beyond Zero

Hidrojen Yakıt Hücresi Uygulamaları

Toyota'nın hidrojen yakıt hücresi sistemleri, birçok farklı sıfır emisyon uygulamasına güç veriyor.
Toyota hidrojen yakıt hücresi çözümleri otobüsler, kamyonlar, tekneler ve trenler gibi ağır yük taşıyan ve uzun menzilli uygulamalar için idealdir. Ayrıca sabit jeneratörler için de başarısını kanıtladı.
  • Yakıt hücresi teknolojisini adaptasyonunun hızlandırılması

    Toyota yakıt hücresi sistemi, çok çeşitli hidrojen uygulamalarında kullanılabilecek esnekliğe sahiptir. Kompakt yakıt hücresi modüllerimiz halihazırda çeşitli büyük araç uygulamalarında yer alıyor. Örnekler arasında Japonya'daki Toyota Sora otobüsü ve Portekiz'deki Caetano otobüsleri bulunuyor. Ayrıca teknolojimizin kamyonlara nasıl uyarlanabileceğini gösteriyoruz ve trenlerde, teknelerde ve forkliftlerde de test ediliyor. Ulaşımın ötesinde, yakıt hücresi sistemimiz fabrikalarda, büyük etkinliklerde veya acil durumlarda güç sağlamak için jeneratörlere entegre edilebiliyor. Hidrojen yakıt hücrelerinin açık bir avantaja sahip olduğu uygulamalara odaklanıyoruz.

Sıfır emisyonlu denizcilik uygulamaları

Dünyayı dolaşan ilk hidrojen gemisi olan Energy Observer'ı destekleyerek, denizcilik uygulamalarına yönelik yakıt hücre sistemlerine öncülük yaptık. Bu, uzman denizcilik endüstrisi ortaklarıyla çalıştığımız yeni bir iş alanına doğru genişlememizi sağladı. EODev ile birlikte özellikle denizcilik uygulamaları için bir hidrojen çözümü geliştirdik. EODev Hidrojen Menzil Artırıcı (REXH2®) sıfır CO2 emisyonu ve sıfır ince partikül emisyonu üretiyor. Ayrıca gürültüsüz deniz mobilitesi sağlıyor. Sistem deniz testlerinden geçen Hynova Yatlarına da adapte edildi.

Yakıt hücreli otobüsler

TME, 2019 yılında yakıt hücresi teknolojimizi Portekizli CaetanoBus tarafından üretilen hidrojenli şehir otobüsü H2.City Gold'a entegre etti. Daha yakın bir zamanda, Aralık 2020'de CaetanoBus ile stratejik bir iş birliğinin ardından, hem H2.City Gold hem de tam elektrikli şehir otobüsü e.City Gold'un ortak markasını duyurduk. Hidrojen yakıt hücreli otobüs, 400 kilometre menzile sahip ve dokuz dakikadan kısa bir sürede yakıt ikmali yapılabiliyor. Bu araç her iki şirketin de tamamlayıcı teknolojilerini ve mühendislik kabiliyetlerini sergiliyor. Otobüs amblemi hem Caetano hem de Toyota logolarını içeriyor.

  • Karbon nötr demiryolu çözümleri

    TME'nin de dahil olduğu bir Horizon 2020 konsorsiyumu olan AB projesi FCH2RAIL kapsamında ortaklar yeni bir sıfır emisyonlu tren prototipi geliştiriyor ve test ediyor. Projenin merkezinde çift modlu hibrit bir tahrik sistemi yer alıyor. Bu sistem, havai enerji hattından gelen elektrik güç kaynağını, havai enerji hattından bağımsız olarak çalışan bir yakıt hücresi hibrit güç paketiyle birleştiriyor. Bu yakıt hücresi hibrit güç paketi Toyota hidrojen yakıt hücresi sistemi ve bataryalardan oluşuyor. Yakıt hücresi modüllerimizin düz versiyonu, konsept treninin tavanına daha verimli bir şekilde entegre edilebileceğine karar verildi.

Sıfır emisyonlu sabit jeneratörler

2021'de doğrudan hissedarı olduğumuz EODev ile birlikte GEH2® adında hidrojenli sabit bir jeneratör geliştirdik. Bu jeneratör, yüksek yoğunluklu sürekli güç sağlayan ve emisyon üretmeyen yakıt hücresi sistemimize sahip. Bir etkinlik sırasında da kullanılan jeneratör, Eyfel Kulesi'nin altında konumlanan Energy Observer köyüne güç sağlarken, gece ise Eyfel Kulesi'ni aydınlattı. Bu, etkinliklere şebekeden bağımsız olarak temiz enerjiyle güç sağlamanın mümkün olduğunu kanıtlıyor. Sembolik öneminin ötesinde bu girişim, sıfır emisyonlu hidrojen çözümlerinin günümüzde zaten tamamen çalışır durumda olduğunu da gösteriyor.