2015 yılında düzenlenen Tokyo Otomobil Fuarı'na Kirobo'nun daha gelişmiş ve daha kompakt versiyonunu Kirobo Mini'yi tanıttık. 100mm uzunluğunda, sıcak bir kalbe sahip "iletişim partneri", sahiplerinin günlük yaşamlarında onlara eşlik etmek için tasarlanmıştı.
Sahibi konuşmaya başladığında, bu "minik arkadaş" yüzünü ona dönüyor; sohbete katılıyor; doğal bir şekilde elini ve kafasını hareket ettiriyor. Söylenenleri anlayıp mimiklerini kullanarak tepki verebilen Kirobo Mini, daha önce sohbet ettiği kişilerin hoşlandığı ve hoşlanmadığı geçmiş olayları da hatırlayabiliyor. Bu "minik arkadaş" 2017 yılında Japonya'da seçili bayilerde satışa sunulacak.
Dünya İçin Yeni Perspektifler
Hareket özgürlüğünden herkes keyif almalı" inancımızın bir parçası olarak, 2016'da görme engeli olan bireyler için Blaid Projesi adını verdiğimiz giyilebilir bir cihaz tanıttık. Blaid Project, bu tip engele sahip insanlar için özel eğitimli yardımcı köpekler ya da GPS cihazlarının sağlayabildiğinden çok daha yüksek bir deneyim sunacak.
Kameralarla donatılmış at nalı şeklindeki bu cihaz, kullanıcının omuzlarının üstünde durur ve, asansör, uyarı tabelaları, merdivenler gibi günlük hayattaki engelleri algılar. Ses tanıma teknolojisi, butonlar, hoparlör ve titreşim özellikleri cihazın kullanıcı ile etkileşime geçebilmesine imkan tanır. Bluetooth teknolojisi ise ilave özellikler için bir akıllı telefonun cihaza bağlanabilmesini sağlar. Daha yolun başında olmasına rağmen Blaid Project, görme engeli olan kişiler için heyecan verici bir gelecek sunuyor.
Yapay Zeka Teknolojisiyle Dolu Bir Gelecek
2015 yılı yapay zeka teknolojisi ve robotik bilgimizi ivmelendirdiğimiz bir yıl olarak kayıtlara geçti. Toyota Araştırma Enstitüsü'nün (TRI) kurulduğunu açıkladık. Genel Merkezi Stanford Üniversitesi'nde; ikinci yerleşkesi ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) olan yeni şirketimiz, iki lokasyonda da üniversite içerisinde yapay zeka teknolojisi araştırma merkezine sahiptir.
TRI'nın çalışmalarına başlaması için 1 milyar dolarlık; yukarıdaki iki merkezin kurulması içinse 50 milyon dolarlık yatırım yapıldı. TRI'nın ana görevi, araştırma ve geliştirme süreçlerini hızlandırmak için yapay zeka teknolojisini ve büyük datayı kullanmayı alışkanlık haline getirilebilecek çözümler sunmaktır. Bu sayede, herkes için daha güvenilir, ulaşılabilir ve engelsiz bir hayat yaratılabilir.
Üç önemli hedefe odaklandık; araçların kazalara karışma oranını düşürmek, fiziksel engellere takılmadan mobiliteye ulaşımı artırmak, özellikle yaşlılar için kapalı alanlardaki hareket özgürlüğünü en üst noktaya çıkarmak. İnanıyoruz ki TRI, yapay zeka teknolojisininin tüm nimetlerinden faydalanıp bunu tüm insanlığın daha iyi mobilite çözümlerine ulaşması için sunacak.